La base de dades de les Lletres Catalanes
De família modesta, el seu pare havia nascut a Morellàs (Vallespir), tot i que més tard viu a Llagostera (Gironès). La mare era de Cassà de la Selva (Gironès). Joan-Lluís Lluís creix al Voló (Rosselló) i de molt jove, amb tot just tretze anys, pren consciència de la seva vocació d’escriptor. Per bé que en aquells anys estudia i escriu en francès perquè el català estava exclòs del sistema escolar, a partir dels setze anys comença a desenvolupar i a recuperar la seva identitat catalana. Fins als vint anys, només parla en català amb el seu pare, i es tracta d’un català empobrit i rudimentari. Després de cursar els estudis secundaris a Ceret (Vallespir) i a Perpinyà, es llicencia en història de l’art a la Universitat Paul-Valéry de Montpeller.
L’any 1987 viu, durant un any, a Prats de Molló com a objector de consciència al servei militar. La novel·la El dia de l’ós (2004) té com a escenari, justament, el poble on passa aquesta temporada. Passat aquest any comença a treballar a la redacció del setmanari El Punt Catalunya Nord, que s’havia creat dos anys abans. Després de la desaparició del setmanari, continua col·laborant al diari El Punt com a corresponsal a la Catalunya Nord i a França. Col·laborador, també, de la revista Enderrock, escriu lletres de cançons per als grups Blues de Picolat, Casellas Sextet Folk, Sol i Serena i Joanjo Bosk. Juntament amb Pascal Comelade signa, el 1998, el “Manifest revulsista nord-català”. Des de l’any 2005 treballa a la Casa de la Generalitat a Perpinyà com a responsable del servei de Llengua i Cultura.
Joan-Lluís Lluís s’estrena com a novel·lista l’any 1993 amb Els ulls de sorra. A aquest títol el segueixen les obres Vagons robats, del 1996, la novel·la eròtica Cirera, del 1997, i El crim de l’escriptor cansat, del 2000. Amb El dia de l’ós obté el Premi Joan Crexells de l’any 2004 i, amb Aiguafang, el Premi Crítica Serra d’Or de novel·la del 2009. Per Les cròniques del déu coix, il·lustrada per Perico Pastor, guanya el Premi Lletra d’Or de l’any 2014. El 2016 publica una nova novel·la, El navegant. El desembre de 2017 guanya el Premi Sant Jordi de la Nit de Santa Llúcia amb la novel·la Jo soc aquell que va matar Franco que, en paraules del propi autor durant el lliurament del premi: “Parteixo de fils que de vegades entren en estat d’hibernació o es perden. La idea de Jo soc aquell que va matar Franco va néixer una vegada que era d’excursió al Canigó, molt abans de pensar que escriuria en català, i vaig llegir una placa gravada en un monticle on deia: «Malfia’t de la història. Somia-la i refes-la». Molts anys després vaig descobrir que aquelles paraules eren de Pere Quart. Trobo fascinant el concepte de somiar la història per refer-la. La literatura té el poder de canviar els fets que han passat. Podríem dir que la meva novel·la intenta desmuntar aquella teoria de psicologia social anomenada ‘conformisme històric’ segons la qual allò que ha passat havia de passar”.
Com a membre del col·lectiu literari Emili Xatard, el 1995 publica l’obra col·lectiva Perpinyhard. També és autor d’una important obra narrativa i, d’aquesta manera, l’any 2003 obté el Premi Joan Coromines pel “pamflet” Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos on realitza, amb to didàctic, una crítica incisiva de França i de la seva pròpia concepció com a “país perfecte”. Pascal Comelade i Arsène Lupin. Les proves irrefutables d’una enginyosa mistificació, del 2005, o el Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans, del 2006, són altres títols de l’autor. A Xocolata desfeta, aparegut el 2010, Joan-Lluís Lluís elabora un complet, ambiciós i reeixit exercici d’estil i A cremallengua és un “elogi de la diversitat lingüística”.
Ha traduït del francès i de l’occità i té obres traduïdes al francès i a l’èuscar. A Lletres de batalla, del 2014, també realitza l’adaptació del català medieval al català modern de textos de Joanot Martorell i Joan de Montpalau. L’any 2010 se li atorga el Premi Nacional President Lluís Companys “pel seu compromís social i literari en defensa de la personalitat, la llengua i els drets del nostre país”.
El Punt Catalunya Nord (1989-1994), El Punt i El Punt Avui (Des de Perpinyà i Des de França, 1998-2012), Presència (A cremallengües, 2008-2018), Enderrock (Cançolata desfeta, 2010) L’Avenç (Traient la pols, 2011-2012), Esguard (Tot clama i res no mor, 2012-2014) Catorze (Vilatge People, 2014-2015), Vilaweb (Mail obert, 2014-2018), La República (Lletres en batalla, 2018-2019), Catalunya Ràdio (al programa Ciutat Maragda, 2018-2021).
• Premi Nacional President Lluís Companys, “pel seu compromís social i literari en defensa de la personalitat, la llengua i els drets del nostre país”, 2010.
Formulari d'enviament de postals (Envia un missatge per mail a qui desitgis, la postal s'inserirà automàticament.)
«Afrodita i jo»
Cap déu, mai, no hauria volgut casar-se amb Afrodita. La meva esposa era la deessa de l’amor, del desig i de la copulació i duia entre els seus atributs la impossibilitat de ser fidel. És clar, no ho dèiem així als mortals, que s’haurien bolcat en adoracions absolutes cap a ella i això Hera, la meva mare truja, no ho hauria suportat. Hera, la mateixa que va llançar el seu fill per la borda de l’Olimp, era la deessa de la família, de la virtut i de l’abnegació.
Cap déu, mai, no hauria volgut casar-se amb Afrodita, excepte Hefest, jo, massa lleig per esperar trobar una esposa del meu rang. Estava condemnat a posseir alguna mortal per engany o a tornar a la cova submarina per gaudir de la pell de Tetis.
L’etiqueta de l’Olimp, però, especificava que només les deesses verges per atribut podien prescindir d’un marit i Afrodita soIs havia estat verge uns instants després de néixer. Com se sap, va emergir ja adulta de la mar, creada de l’escuma salada barrejada amb esquitxos de l’esperma d’Urà, quan el fill d’aquest, el meu avi Cronos, li va tallar els genitals… Va emergir prop de Xipre i abans mateix de tocar la riba ja segregava aquesta flaire a la qual cap mascle diví ni mortal no sap resistir-se, i un pescador que l’havia vista caminar per la platja no va saber mai que havia desflorat una deessa.
Era present el dia que vaig irrompre a l’Olímp per exigir el meu lloc entre els déus majors. Com els altres, en veure’m travessar la sala del tron al ritme del meu cos trencat va fer una ganyota en la qual el fàstic era matisat per la sorpresa. Alguns van ser temptats d’ensumar l’aire per saber si, a més de ranc i lleig, també era un ésser pudent, però Tetis m’havia rentat i perfumat amb els iris més purs de la mar. Afrodita potser hi va reconèixer els efluvis de la seva pròpia naixença, ja que la seva segona mirada, després de la mirada de fàstic i sorpresa, va ser d’interès cap al meu cos; i la tercera, que va tenir cura de dissimular, una mirada de desig.
En aquell moment, no vaig copsar cap d’aquestes tres mirades, només pensava en Zeus, al qual m’apropava a poc a poc; la presència dels altres déus al voltant meu era tan soIs una vibració, formes vagues que no m’havien de pertorbar en la meva tasca de presentació al rei dels déus. D’aquestes tres mirades me’n va parlar més tard, quan vam haver fet l’amor per primera vegada. Afrodita podia tenir qualsevol mascle, déu, semidéu o humà, i va tenir-ne milers, gairebé podria haver-los tingut tots, tots els que li agradaven. El seu viatge per la vida olímpica era un passeig pels paisatges de la beIlesa masculina. I quan em va veure tan torcit i maldestre va pensar que posseir el déu més lleig, que seria també el mascle més malatractiu amb el qual s’uniria mai, podria ser la seva conquesta més honorable.
Justament, sabent-me malatractiu, vaig resistirme-li com ningú no se li havia resistit. Necessitava entendre per què em volia, i res, a part de la novetat, no em semblava una raó prou imperiosa perque insistís i insistís encara. Puc semblar presumptuós, però haig de dir que vaig fer-la fora diverses vegades de la meva cambra, preferint divagar amb el cos de Tetis cap al qual ejaculava tot dormint, però Afrodita tornava, cada vegada més oferta. Era la cosa viva més bella que ningú hagués vist mai. Ara que és morta ningú ni res no podria ser-li comparat, i menys les santes deIs cristians que de tan vergonyoses sembla que s’acabin de compixar.
Vaig fer-la fora diverses vegades, fins que un dia, vestida de manera gairebé púdica, va preguntar-me si podia convidar-me a les seves estances per compartir el fum d’un sacrifici, prometent que no intentaria res per seduir-me. Vaig veure’m obligat a acceptar i, aquell vespre, va explicar-me que el protocol olímpic li imposava de trobar un marit. Com si sol•licités un favor va demanar-me si volia ser aquest marit, i vam parlar-ne com si fóssim humans que regategen un acord a davant d’un jutge.
Quan vaig haver acceptat, i quan vam haver enviat un herald als altres déus perquè tots ho sabessin, va abaixar els ulls i podria jurar haver-Ia vist envermellir quan va preguntar-me si volia esperar el vespre de les noces per consumar l’acte de carn –va dir-ho així– o si preferia avançar-me a la cerimònia.
Del que va fer del meu cos, del que va ensenyarme a fer del seu, no en diré res.
Després, en els anys en què vam conviure, vaig haver de protegir-me d’aquells que es venjaven de l’enveja mofant-se de l’espòs banyut. Afrodita no m’havia amagat mai que faria l’amor amb d’altres. M’havia encoratjat a seguir el seu exemple, «el cos més bell també acabarà sent cansós, i d’altres boques menys refinades un dia te temptaran»; tenia raó. Afrodita coneixia cadascun dels mecanismes del desig i crec que ningú mai no podrà parlar-ne amb més saviesa.
M’era igual, doncs, que anés a jaure amb Ares, també anomenat Mart, el déu de la guerra, i que eIs seus gemecs barrejats ressonessin fins a Creta. M’era igual però Ares, que era bell i valent però de poc seny, va voler fer gala de les seves gestes amb la meva esposa, fins que els éssers menors que l’acompanyaven van començar a mofar-se de mi. Jo, que en aquell moment ja havia tornat a tastar d’altres pells, hauria menystingut la seva vanitat però Afrodita, una nit, va avisar-me:
—El joc deIs cossos no és només entreteniment, també és potència i poder. Si no respons a aquestes burles perdràs el respecte de Zeus i aleshores ja no seràs res més que un pobre coix immortal que pica ferro sota terra, ningú no et voldrà parlar, ningú no voldrà rebre en regal cap deIs teus artefactes. Et quedaràs sol per sempre més.
Va ser ella qui em va suggerir el pla que em va permetre consolidar el meu lloc. Molts segles més tard, vaig veure pintures humanes que m’ensenyen com no sóc ni seré mai: mig calb i de cabells blancs, amb la cara arrugada dels humans vellards i un esbós de gep que em fa vinclar l’espatlla. I ensenyen mon esposa com si fos una humana només bella, humiliada pel meu parany i aferrant-se a Ares que escup ràbia i vergonya.
Ares, sí, va escopir ràbia i vergonya. Seguint els consells d’Afrodita, vaig fabricar el fil més prim que mai s’hagués vist i que era, també, el més sòlid, concebut perquè cap déu que no fos el seu creador no pogués trencar-lo, i vaig fer-ne una xarxa tan fina que cap dit no la podia percebre. Vaig disposar-la damunt del nostre llit de matrimoni i en lloc de marxar cap a la farga vaig amagar-me en una antesala, esperant que Afrodita i Ares es rebolquessin en aquest mateix llit. Aleshores, la xarxa va empresonar els dos amants, que eren tan cenyits l’una contra l’altre que no podien moure ni per acabar el vaivé de l’un dintre l’altra.
Mentre Afrodita prenia un posat humil, Ares cridava i amenaça. I jo vaig fer allò que havíem convingut, vaig cridar els altres déus, d’un en un pel seu nom, i tots van acudir, excepte Hades, que mai no sortia del seu reialme; van venir tan ràlpidament com van poder, atrets pel to imperiós de la meva veu, al qual no estaven acostumats. I van riure. Van riure tant que, més tard, vaig haver de reparar les esquerdes del palau. Era un oceà de riures que ho cobria tot.
Ares mai més no va cobejar Afrodita, cosa que m’era indiferent, però sobretot mai més no va intentar humiliar-me ni va poder venjar-se perquè Zeus, que havia rigut més fort que tots els altres plegats, li havia prohibit que intentés fer-ho. Jo vaig ser més temut i respectat, i quan vaig demanar a Afrodita què podia oferir-li per regraciar-la, va somriure d’un somriure a penes dibuixat i com si no hi donés importància va dir-me:
—Sigues lleig, coixeja i estima’m una mica; només una mica, però per sempre.
I aquí sóc.