Antoni Comas i Pujol

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
3 de gener de 1931
(Mataró, Maresme)
Defunció:
24 de març de 1981
als 50 anys
(Barcelona, Barcelonès)
Professió: Professor universitari i crític literari

Dades generals Autor

Nascut a Mataró al carrer de Santa Teresa, en una família modesta i treballadora, els seus avis paterns establiren lligams de servei amb les famílies aristòcrates dels Palau i els Marfà, de qui en foren masovers i treballadors, respectivament. Els seus pares, Pompília Pujol i Juncà i Francesc Comas i Figueras treballaren a la fàbrica tèxtil de Can Marfà, de la qual el pare n’arribà a ser cap de fabricació. Antoni Comas era el petit de cinc germans, i des de ben jove va formar part de la vida de Mataró. Estudià al col·legi de Santa Anna, va pertànyer als grups del Foment Mataroní, de les Congregacions Marianes i dels Lluïsos. Entrà a la universitat el 1949, on es va matricular de Dret i de Filosofia i Lletres. Encaminà els estudis a les lletres i la carrera de Dret aviat l’abandonà. En els anys d’estudiant formà part de la revista clandestina Curial, que volia difondre literatura i cultura més enllà del panorama gris universitari de la postguerra.

L’any 1953 es llicencià amb Premi Extraordinari, i el 1956 es doctorà amb una tesi sobre Ramon Vidal de Besalú, igualment premiada. Martí de Riquer i Jordí Rubió van ser els seus professors més destacats. Contribuí el 1956 a la creació del Premi Lletra d’Or i formà part del jurat inicial que donà el primer guardó a Salvador Espriu per Final del laberint. El 1966 guanyà la càtedra de Llengua i Literatura Catalana[1] a la Universitat de Barcelona, restablerta després de la guerra civil, i des de la qual contribuí a la normalització de la llengua en l’àmbit acadèmic, i més enllà, com és el cas del programa de televisió Català amb nosaltres (1976) emès pel circuit català de Televisió Espanyola. Centrà la recerca en diversos aspectes de la cultura i la literatura catalana, sobretot a l’època moderna, amplià l’àmbit d’estudi als místics castellans com Santa Teresa de Jesús,[1] inicià amb Riquer la Història de la literatura catalana, en què coordinà els volums quart i cinquè – el quart li valgué el Premi Nicolau d’Olwer 1971. L’any 1969 les càtedres adscrites a Filologia Romànica van ser substituïdes per departaments, i Antoni Comas començà a dirigir el Departament de Filologia Catalana. El 1974 va ser escollit membre numerari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, però no va arribar a prendre possessió de la medalla d’acadèmic; el succeí Salvador Espriu. Compaginà la dedicació a la docència i a la recerca en diaris com El Noticiero Universal, Tele-Exprés o l’Avui.

El mes de febrer de l’any 2013 s’inaugurà la segona biblioteca municipal de Mataró que porta el seu nom: Biblioteca Antoni Comas.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket