La base de dades de les Lletres Catalanes
Comptable de professió, residí a París (1886) i a Madrid per motius de feina i mantingué una gran amistat amb Joan Maragalli Emili Vilanova. Col·laborà regularment a La Il·lustració Catalana, La Veu de Catalunya, “Els Quatre Gats”, “Pèl & Ploma” i “Joventut”, on publicava contes de marcat to costumista, que anà recollint, amb considerable èxit de públic i crítica, a Prosa (1897), Estudis (1899), Aplec (1902), Amors i amoretes (1903) i Fulls escampats (1908). És autor de tres novel·les psicològiques de tema amorós: Tristors (1904) (segon premi de la Biblioteca Popular de l’Avenç), Il·lusions (1905) i Romàntics d’ara (1906), l’obra més reeixida i més coneguda, la qual vol ser també una novel·la de tesi sobre els comportaments humans en la nova societat moderna. La seva producció narrativa, que parteix del model del costumisme tot i que fa un esforç per renovar-lo, és ambientada generalment a la Barcelona del final del s. XIX, tendeix a l’anàlisi de les relacions amoroses i, especialment, de la naturalesa femenina. També escriví una obra poètica, força limitada, concebuda per ser presentada als Jocs Florals, dels quals fou mantenidor el 1916 i el 1927.
Fins ara no l’han dut a presidi, i sort que ha donat una ganivetada a un home, que, si no, prou camparia encara.
* * *
És valencià; era casat d’un any, estava a punt de ser pare i ja tenia avorrida la dona, quan, per por de la justícia, fugí de València i anà a raure a casa d’uns llauradors del més granat de l’Horta, gent que foren amics de la família d’ell, i que, no coneixent-lo bé, li duien afecte i cregueren les mentides que els contà.
Del molt i molt bo que aquella gent tenia, per damunt de la hisenda i de l’anomenada, el que més estimaven era una minyona, filla única, tendra, fresca, bonicoia com una Mare de Déu, d’ulls grossos, boca xamosa i un somrís d’innocència que enamorava, com enamorava el seu parlar, franc i senzill, que transparentava un cor verge i un pensament sense màcula.
I de tots els tresors materials que enjoiaven la minyona, el més preuat, potser, era la negra cabellera que ella duia trenada meitat per banda i que, deixada anar, poc hi mancava per arribar als genolls.
Tenia setze anys la valenciana de l’Horta, i en tractar el fugitiu, el primer que va sentir per ell fou compassió, després afecte, estimació després, més tard bogeria, i per final espant, molta por, la por del que se sent dominat per un altre, per la força estranya que es desprèn del malvat i que, començant per atreure, acaba per pesar com una llosa freda damunt de la voluntat que l’ha soferta.
El murri pagà l’hostatge als llauradors robant-los l’honra, la filla i els diners, molts diners, tots els que hi havia a la caixa gran, bitllets i unces, que varen servir perquè els aparellats se n’anessin lluny, mar enllà i que hi visquessin sense baralles més d’un any.
Ella va tenir una nena, i ell, llavors, ja no parà mai a casa; el plor de la criatura i les cançons de la mare per adormir-la l’amoïnaven.
I amb ell eixien els diners de casa, i quan menys n’hi havia, menys s’hi estava.
Minvaven tant els diners, que un dia no n’hi hagué per menjar. La pobreta hortolana va voler queixar-se i ell li va fer sang; volgué sortir de casa i no gosà, de por d’ell i de vergonya. No varen empenyar res; ell anà venent-s’ho tot, tot, fins el bressol de la menuda.
El joc, el vi i una mala sort xuclaven les resquícies d’aquella casa, a on ell no s’atansava ja cap nit.
Un dia el lladre arribà molt de matí, quan ella s’estava assegudeta en una cadira, gronxant la nena, cantant i plorant; la fam i la criatura l’havien tingut desvetllada tota la nit, una nit llarga, passada a les fosques, veient espectres al davant seu i escoltant la consciència.
Ell va cercar com una fura per tot arreu, i no trobant res que valgués un quarto, va dir un renec molt gros.
—Deixa’m tornar a casa…
—I la mosseta?
—Totes dues. Ai, Senyor Déu meu! Totes dues! Com pots pensar que…!
—Vés-te’n quan vulguis.
I el lladre li girà l’esquena sens un adéu, mentre la pobra mare petonejava rient la filleta estimada, veient-se lluny del malvat, somniant en el benestar de no sentir més la dominació d’infern d’aquell home; convençuda que el passar la mar no fóra res, sinó embarcada, a peu i amb la filleta alls braços; segura d’arribar a l’enyorada casa de l’Horta, de rebre-hi el perdó i carícies, consol per a ella i amor per a la petita. Boja d’alegria, feia festes a sa filla i li deia coses i més coses, que si l’àvia, que si els mossos, i els vestits bonics, i les sopetes bones, i la menudeta agafà les llargues trenes de la seva mare i es posà a jugar-hi com prenent part en aquells alegrois.
Ell s’havia aturat a la porta, encantat, mirant mare i filla abraçades i jugant; i quan més mirava, més els ulls se li encenien de cobdícia.
Per fi mogué els llavis fent una ganyota mofeta, i, acostant-se a la valenciana, li tocà l’espatlla.
—Què vols?
—L’estisora.
—Allà. Què vols fer?
—Acota el cap i calla.
—Què vols fer?
—Si et mous te mato.
De dos estisorades li tallà les trenes, pegà estrebada per arrencar-les de les mans de la nena, en feu de manyoc, se’l ficà a la butxaca, i s’allunyà per sempre, per sempre més, que ell anirà a l’Infern i les dues pobretes al Cel.
***
I fins ara no l’han dut a presidi, aquell lladre. Oh! I sort que ha matat un home, que si no, encara potser no hi fóra.