La base de dades de les Lletres Catalanes
Adscrit des de molt jove al moviment catalanista, fou un dels fundadors de la societat La Jove Catalunya el 1870, dins la qual desplegà una activitat pública extraordinària. Des del 1871 intervingué en l’organització dels Jocs Florals, i el 1873 guanyà un segon accèssit i posteriorment cinc premis ordinaris, tres d’extraordinaris i vuit accèssits més. Fou nomenat Mestre en Gai Saber el 1897, mantenidor els anys 1880, 1881, 1899, 1908, 1919, 1925 i 1933 i president el 1902. També en presidí el consell directiu del 1910 al 1935 i fou membre de l’Acadèmia de les Bones Lletres i participà en les assemblees de la Unió Catalanista. Durant la primera guerra mundial fou un decidit aliadòfil, fomentà nombrosos actes d’amistat franco-catalana i el 1920 el condecoraren amb la creu de chevalier de la Legió d’Honor. El 1914 presidí l’Orfeó Català i el 1910 l’Ateneu Barcelonès.
Com a editor, el 1870 s’encarregà de La Gramalla i el 1884 fundà l’Editorial Catalana, on publicà les obres de Marià Aguiló i Fuster, Emili Vilanova, Jacinto Verdaguer i Miquel Costa i Llobera. I amb Isidre Reventós i Amiguet, fou l’iniciador de la publicació El llibre de l’amor, compost de poesies amoroses de tots els poetes catalans. S’oposà, però, fins l’últim moment a acceptar les normes gramaticals de l’Institut d’Estudis Catalans, tant a la revista que dirigia, Ilustració Catalana, com als llibres d’altres autors que publicava, que seguien mostrant la grafia tradicional. La seva tossuderia per mantenir l’article “lo” va provocar que els fabrians l’anomenessin jocosament “Matheu-lo”.
Hom l’ha identificat com un representant típic de l’esperit tradicional de la Renaixença catalana.
• Legion Honneur Chevalier. Cavaller de la Legió d’Honor, 1920.
• Mestre en Gai Saber, 1897.
El fons personal de Francesch Matheu es conserva a la Biblioteca de Catalunya. Una part del seu llegat també es conserva al Museu d’Història de Barcelona.
Què és la vida? Quin fi té l’existència?
Com s’omple el buit del nàixer al morir?
De nostre pas pel món, quina és la vida
que no la trob en mi?
Si dins mi vull mirar, només que cendres
del foc d’abans hi queden en mon pit;
i si hi cerc l’esperit que m’animava,
no hi sé trobar el camí.
Tot és mort dintre meu: il•lusions, penes,
los desigs per demà, els records d’ahir;
de vegades me passa que vull viure
i no em sé trobar viu.
Passar les hores sense goig ni pena,
llevar-se, caminar, menjar, dormir…
la vida no és això. Què és, doncs, la vida?
És tot lo que no tinc.