La base de dades de les Lletres Catalanes
Fill de Joan Lluís Oliver i Sabrafín, que milità en els moviments progressistes de l’illa a partir del 1868 i fou un dels introductors del periodisme modern a Mallorca, començà a col·laborar de molt jove a publicacions mallorquines i s’inserí en el corrent renaixentista autòcton. Es llicencià en dret a Barcelona. Instal·lat Palma, col·laborà en Museo Balear i La Roqueta i participà en la creació de La Almudaina, on inicià una acció de propaganda autonomista concretada en una vindicació de la personalitat històrica i cultural de Mallorca.
El 1891 publicà Cosecha periodística i l’any següent ingressà, com a secretari, al banc Foment Agrícola de Mallorca, del qual arribà a ésser director. Participà també en diverses accions ciutadanes que intentaven modernitzar la vida local mallorquina, però la seva principal influència fou d’ordre cultural i ideològic. Format dins els corrents liberals i molt influït per J. M. Quadrado, per J. Ll. Pons i Gallarza i per Marià Aguiló, féu els primers plantejaments polítics de la renaixença a Mallorca, que radicalitzà arran de la pèrdua de les colònies americanes. El 1899 publicà La cuestión regional , que recull part de la seva campanya autonomista i on es manifesten una actitud regeneracionista i les principals influències que rebé d’ordre polític, concretament de V. Almirall i de H. Taine; del primer acceptà el sistema federal, i del segon el positivisme i la crítica al centralisme estatal i als processos revolucionaris, i també la metodologia històrica i la crítica literària. Publicà, el 1901, Mallorca durante la primera revolución (1808-1814) i, el 1903, Ensayos críticos. La literatura en Mallorca (1840-1903), primer intent d’estudiar el procés renaixentista a Mallorca, a l’apèndix del qual introduí ja una part dels pressupòsits modernistes imperants al Principat. Acostat més i més al catalanisme polític i davant la falta d’identificació amb els grups dirigents mallorquins, anà el 1904 a residir a Barcelona, gràcies a l’ajuda de Maragall, que li donà feina a l’Ateneu i al Diario de Barcelona; per aquests anys reprengué les seves investigacions sobre la Revolució Francesa i els seus precedents i la seva activitat literària: publicà les obres narratives de caire costumista L’Hostal de la Bolla (1903), Illa daurada-la Ciutat de Mallorques (1906), col·laboracions a Empori i a Ilustració Catalana, el recull Poesies (1906), de sensibilitat modernista, etc. Des de la direcció del Diario de Barcelona donà a conèixer la seva visió del problema nacional català, ja anunciada en la conferència Extensió i evolució del catalanisme (1904) i àmpliament recollida en el llibre Entre dos Españas; si bé afirmava el procés nacionalista català, el supeditava a un intervencionisme hegemònic dins l’Estat espanyol.
Començà a popularitzar la figura d’Antoni Maura i propugnà una entesa amb els conservadors i els regionalistes. Partidari de la Solidaritat Catalana, dimití de director del Diario de Barcelona , antisolidari, i entrà a La Vanguardia . Després de la Setmana Tràgica i davant la falta de suport de la Lliga a Maura, arribà a difícils tensions amb els seus dirigents i presentà la dimissió (1914) com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans, del qual fou un dels fundadors. A partir d’aleshores desenvolupà una teoria conservadora i maurista que el conduí a ressuscitar l’obra de Balmes i d’Almirall i que quedà reflectida en El caso Maura (1914), El fet i la idea de la Civilització (1917) i en nombrosos editorials de La Vanguardia —que amb ell de director esdevingué el de més tiratge del Principat—. Es convertí, d’aquesta manera i, potser, un poc a contracor, en el principal teòric d’aquest corrent ideològic distanciat de la Lliga, encara que tota la seva obra només es pugui entendre a partir d’una catalanitat sense reserves. Com a historiador publicà Notes històriques sobre Catalunya en temps de la Revolució Francesa (1911-12; reeditada el 1917), Los españoles en la Revolución Francesa (1914), La Herencia de Rousseau i Historia de los tiempos terribles , incloses a la sèrie Hojas del Sábado , entre altres obres. El 1917 fou elegit president de l’Ateneu Barcelonès; la seva actitud era, però, més i més pessimista, especialment davant els esdeveniments provocats per la Primera Guerra Mundial. Escriví nombrosos pròlegs i centenars d’articles. Hom pot afegir a la seva bibliografia Vida y semblanza de Cervantes (1917), Treinta años de provincia (1924), La literatura del desastre (1974) i Història i política (1975). El 1922 foren editades les seves Obres catalanes , reeditades el 1948 amb el títol inexacte d’Obres completes; altres obres seves han estat reeditades i traduïdes al castellà.
Tancat en curta gàbia, fermat a la cadena,
sospira perl ‘altura sens terme ni aturai:
d’immensos panorames sa vista encara és plena.
ses plomes són humides de l’èter de l’espai.
Al cèrcol dels qui es befen altiu gira l’esquena:
no mirarà l’oruga qui el sol beu amb esglai;
emperador dels aires caigut a santa Elena,
dins llot mulla ses ales, que no es reteren mai.
Així també l’ingeni, voltat de gents mesquines.
com una afronta amaga les ales gegantines
idiferent, sens llàgrimes, sense ira ni gemec.
La tonteria humana convoca sos acòlits;
i, quan no pot ferir-los, fa riure a n’els estòlids
l’escata de ses ungles, la corba de son bec.
Text: