Vicenç Pagès Jordà

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
14 de desembre de 1963
(Figueres, Alt Empordà)
Pseudònim/s: Àngel Mauri; Carla Romans
(en alguns textos apòcrifs)
Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra: alemany, anglès, castellà, eslovè, hongarès

Dades generals Autor

Professor de llengua (abans ho era també d’estètica) a la Universitat Ramon Llull. És llicenciat en Periodisme per la UAB (1998).

Va coordinar la revista Catalònia Cultura durant els anys 1986-1988 i el suplement literari del Diari de Barcelona durant els anys 1990 i 1991. El 1989 va guanyar la Biennal de Barcelona en l’apartat de literatura i l’any següent va aparèixer el seu primer llibre, el recull de contes titulat Cercles d’infinites combinacions. El 1991 va publicar l’obra de bricolatge textual titulada Grandeses i misèries dels premis literaris (Llibres de l’Índex), formada per un miler de citacions. Des del 1992 he treballat a les editorials Llibres de l’Índex, Ediciones de la Tempestad, Susaeta, Tikal i Alimara. Des de 1993 ha impartit classes d’expressió escrita i tallers literaris diversos i ha publicat articles i textos creatius a diferents publicacions.

L’any 1995 va aparèixer la seva obra més ambiciosa, El món d’Horaci, una novel·la que es troba a mig camí entre la ficció i l’assaig creatiu. L’any 1997 va veure la llum el seu llibre de més èxit, la novel·la curta Carta a la reina d’Anglaterra, que narra en cent pàgines mil anys de la vida del protagonista. A aquest llibre el seguiria Un tramvia anomenat text (1998), un assaig sobre l’escriptura que considera el text com una barreja indestriable d’inspiració i ofici, de geni i competència, de màgia i disciplina. De 1997 a 2003 vaig ser professor de Llengua i Literatura de secundària.

En companyia de l’altre (1999) marca el retorn al gènere conte. En aquesta ocasió, el recull és unitari, ja que tots els relats giren al voltant del tema del doble. El va seguir la novel·la La felicitat no és completa, la biografia intermitent d’un personatge sense conviccions, traduït al castellà l’any següent amb el títol La dicha no es completa (El Aleph). El 2006 va aparèixer De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil. De 2010 a 2011 va tenir una columna al diari Avui i ha col·laborat també com a articulista i crític als suplements literaris dels diaris Avui i El Periódico de Catalunya i a les revistes L’Avenç i Revista de Girona. El 2012 publica juntament amb el pintor Joan Mateu Bagaria El llibre de l’any.

El 2017 publica La música i nosaltres, amb l’editorial Cossetània i Quaderns de la Font del Cargol, que rescata els seus records musicals de la transició. El mes d’octubre de 2017 es publicà la seva novel·la Robinson, una història de purificació, que queda emparentada amb el clàssic de Daniel Defoe.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket