Pere Coromines i Montanya

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
6 de maig de 1870
(Barcelona)
Defunció:
30 de novembre de 1939
als 69 anys
(Buenos Aires, Argentina)
Professió: Escriptor, polític i advocat

Dades generals Autor

El 1894 es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona. Poc abans s’havia afiliat al partit Unión Republicana, de Nicolás Salmerón. Durant la seva joventut va mantenir contactes amb grups catalanistes, republicans, modernistes i fins i tot anarquistes gràcies al fet que formava part de l’equip de redacció de la revista L’Avenç des del 1895. També va mantenir contactes amb grups anarquistes a través del grup cultural Foc Nou, que va fundar amb Jaume Brossa i Roger, Alexandre Cortada i Serra i Ignasi Iglésias Pujadas, principalment.

El fet de mantenir contactes amb l’anarquisme el va fer suspecte a les autoritats. Per aquest motiu, quan es produí l’atemptat del carrer dels Canvis Nous durant la processó de Corpus el 1896, fou detingut i processat en el procés de Montjuïc, en el qual li fou demanada la pena de mort. Finalment, però, fou condemnat a 8 anys de presó. El 1897 fou exiliat a França per les autoritats espanyoles, fins que fou amnistiat pel govern de Sagasta el 1901.

Poc després anà a doctorar-se en Dret i a estudiar Economia a la Universitat de Madrid. Aprofità l’estada per a engegar una campanya per a la revisió de les condemnes del procés de Montjuïc, que comptà amb el suport de personalitats com Miguel de Unamuno i Federico Urales.

El 1903 tornà a Barcelona per a ocupar el càrrec del Negociat d’Ingressos i Despeses de l’Ajuntament de Barcelona, i el 1907 va redactar amb l’alcalde Ildefons Sunyol la Memoria y proyecto de contrato con el Banco Hispano Colonial (1907). Alhora, fou membre fundador de l’Institut d’Estudis Catalans el 18 de juny de 1907 a la secció d’Història i Arqueologia, i des del 1911 de la Secció de Ciències.

El 1909 fou nomenat president de la Unió Federal Nacionalista Republicana i esdevingué director d’El Poble Català. Amb aquest partit fou escollit regidor a l’Ajuntament de Barcelona en les eleccions del 1909 i diputat a Corts en les eleccions generals espanyoles de 1910 i 1914. El 1914 va inspirar el pacte de Sant Gervasi entre la UFNR i el Partit Republicà Radical de Lerroux, i a causa del seu fracàs es va apartar de la política activa durant molts anys. El 1916 es dedicà a exercir d’advocat i a fer conferències a Madrid. També fou secretari del Banc de Catalunya i a partir de la fundació de Sociedad Productora de Fuerzas Motrices el 1917, vocal del seu consell d’administració com a home de confiança del seu president, Emili Riu i Periquet i conseller jurídic i econòmic de l’empresa.

Durant la dictadura de Primo de Rivera es va dedicar a la literatura, a col·laborar a diverses publicacions (com La Humanitat i Revista de Catalunya) i fou elegit president de l’Ateneu Barcelonès del 1928 al 1930.

Amb l’arribada de la Segona República Espanyola tornà a la política activa. A causa de la seva experiència jurídica i política i al seu prestigi, Francesc Macià l’incorporà a la comissió redactora de l’Estatut de Núria i el 1933 el nomenà conseller de Justícia i Dret. A les eleccions generals espanyoles de 1936 fou elegit diputat a Corts per Esquerra Republicana de Catalunya (dins el Front d’Esquerres) i durant la guerra civil espanyola fou nomenat Comissari General de Museus de la Generalitat de Catalunya. En acabar la guerra es va exiliar a Buenos Aires amb tota la seva família, on va morir d’una malaltia al cap de poc d’establir-s’hi.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket