Josep Piera Rubio

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
29 de maig de 1947
(Gandia, València)
Nom de ploma: Josep Piera
Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra: alemany, anglès, castellà, gallec, italià, portuguès
Llengües de les quals ha traduït al català: castellà, italià
Professió: Escriptor i director literari

Dades generals Autor

Poeta, narrador i traductor valencià. També ha estat vicepresident de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i del Centre Català del PEN Club. El 1991, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. El 2010, l’Ajuntament de Gandia va acordar atorgar-li la distinció de Fill Predilecte de Gandia.

Llicenciat en Magisteri, com a poeta s’inicià amb una participació en el recull col·lectiu Carn fresca, de joves poetes valencians. S’integraria de ple en la que es va anomenar generació dels 70, i va ser un dels fundadors de la revista literària Cairell. Ha publicat també nombroses col·laboracions en altres publicacions literàries (Èczema, Caràcters) i en la premsa diària (Avui, Levante-EMV). Els seus llibres, tant en vers com en prosa, han estat guardonades amb els premis més importants per a obres en català, com ara el Carles Riba o el Josep Pla.

Ha cultivat profusament la narració autobiogràfica, inspirada en les experiències dels seus nombrosos viatges pel Mediterrani, amb llargues estades a Grècia, a Itàlia i al Marroc, i en els paisatges de la Drova (a Barx), on estiuejava de petit i on es va instal·lar a partir del 1974. Ha publicat, així mateix, biografies de personatges com Ausiàs March i sant Francesc de Borja.

Fruit del seu interès per la poesia àrab són les seves versions al català de diversos poetes de l’orient d’Al-Andalus, i especialment d’Ibn Khafaja. També ha traduït el poeta italià Sandro Penna. Algunes obres seves han estat traduïdes al castellà, a l’anglès i a l’italià.

De la seva faceta d’animador cultural, cal destacar la direcció de les activitats de l’Any del Tirant (la commemoració dels 500 anys de l’aparició de Tirant lo Blanc) i la direcció de publicacions de l’editorial Tres i Quatre.

El 2008, la revista L’Aiguadolç li dedicà un número monogràfic,[6] i el 2011 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua l’homenatjà amb una jornada en què intervingueren diversos estudiosos de la seva obra. És membre de la Secció Filològica de l’Instiutut d’Estudis Catalans.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket