Josep Pous i Pagès

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
1 de febrer de 1873
(Figueres, Alt Empordà)
Defunció:
15 de febrer de 1952
als 79 anys
(Barcelona, Barcelonès)
Nom de ploma: Josep Pous i Pagès
Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra: alemany, castellà
Llengües de les quals ha traduït al català: castellà, francès
Professió: Periodista, escriptor i polític

Dades generals Autor

Va ser alumne de l’IES Ramon Muntaner i va estudiar medicina a Figueres i Barcelona, però no va acabar la carrera. El 1893 es casà amb la Mercè Gómez Illa, i per tal de mantenir la família va tornar a Avinyonet de Puigventós per a dedicar-se a la propietat familiar.

El 1903 es traslladà a Barcelona, on va interessar-se pel periodisme polític i col·laborà en El Poble Català fins a la seva desaparició el 1918, alhora que es dedicava a la literatura amb els pseudònims de Josep Piula o Pere Mas i Roure. El 1909 fou detingut arran d’un article d’El Poble Català i restà a la presó durant un mes.

El 1914 rebé una subvenció municipal gestionada per Ignasi Iglésias Pujadas i esdevingué empresari teatral amb Evarist Fàbregas i Pàmies, cosa que li facilità l’estrena de la major part de les seves obres teatrals. Tanmateix, la seva obra més celebrada havia de ser la seva novel·la La vida i la mort d’en Jordi Fraginals (1912), amb la qual va assolir l’estil narratiu i la fórmula novel·lesca que sempre havia tractat d’aconseguir, entre el realisme i el psicologisme, amb influències d’Àngel Guimerà i Santiago Rusiñol.

Políticament, el setembre de 1936 s’autodefinia com un “modern catalanista liberal obert a aportacions de renovació que vivifiquin i ampliïn reivindicacions polítiques i socials posteriors”.

Del 1937 al 1938 dirigí la Institució de les Lletres Catalanes i fou president de l’Ateneu Barcelonès quan aquest estava intervingut per la Generalitat de Catalunya a causa de la guerra civil espanyola. A la seva junta hi havia personatges de primera línia com Joaquim Borralleras, Pompeu Fabra i Josep Andreu i Abelló, que tot i les precàries condicions i la reducció del nombre de socis, varen organitzar el Cicle de Poesia Catalana el 1937 i més de cinquanta actes del Grup Literari Oasi, un grup d’escriptors que es reunia cada dissabte al bar del carrer Canuda del mateix nom.

Pous va adoptar una posició apolítica en la seva gestió sota l’eslògan “per Catalunya, la cultura i la civilització”. Aquest posicionament el va portar a donar suport al Grup Sindical d’Escriptors Catalans, afiliat a la CNT, tot i que discrepava dels comunistes i anarquistes catalans.[1] Va realitzar personalment el guió del Manifest dels Intel·lectuals Catalans aparegut a La Publicitat el 28 de maig de 1937 en resposta als fets de 1937, tot i que finalment no ho va signar.

El 1939 es va exiliar a Mèxic fins al 1944, quan tornà a Barcelona. Va formar part del Consell Nacional de Catalunya, i cap al 1944 fundà i dirigí el Consell Nacional de la Democràcia Catalana, també conegut com a Comité Pous i Pagès, que va dirigir fins a la seva mort.

És enterrat al Cementiri de Poble Nou de Barcelona. El 1998 el seu arxiu particular fou cedit a l’Arxiu Nacional de Catalunya pel seu net, Joaquim Monturiol i Pous.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket