La base de dades de les Lletres Catalanes
Isabel-Clara Simó era llicenciada en Filosofia per la Universitat de València en Periodisme i doctorada en Filologia romànica. Va exercir de professora a Bunyol i a l’IES Ramon Muntaner de Figueres, ciutat on van néixer els seus fills, i també a l’IB Sant Josep de Calassanç de Barcelona. Va passar al periodisme el 1972 com a directora del setmanari Canigó i col·laborà habitualment en diversos mitjans de comunicació. En els seus contes i novel·les ha creat uns personatges complexos que mantenen relacions conflictives, com La Nati (1991), Raquel (1992), els d’Històries perverses (1992) o els de T’imagines la vida sense ell? (2000). Obres com Júlia (1983) o D’Alcoi a Nova York (1987) han estat ambientades a Alcoi, la seva ciutat natal. sobre Jacint Verdaguer, va ser adaptada a la ràdio per Catalunya Ràdio.
Ha estat guardonada, entre d’altres, amb el premi Sant Jordi 1993 per La salvatge. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 1999 és distingida amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria. El recull de relats Dones (1997) ha estat objecte d’una adaptació cinematogràfica l’any 2000. De publicació més recent són llibres com L’home que volava en el trapezi (2002) o la recopilació dels seus articles apareguts al diari Avui, amb el títol d’En legítima defensa. També s’ha de parlar de l’èxit de crítica i públic de l’obra teatral Còmplices, portada a l’escena per Pep Cortès.
El 1993 guanyà el Premi Crítica Serra d’Or de narració per Històries perverses. L’any 2001 li és atorgat el premi Andròmina pel llibre Hum… Rita!: L’home que ensumava dones, i el 2004, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la modalitat d’assaig per En legítima defensa. L’any 2007 va conquerir el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb l’obra El meu germà Pol.
Com a periodista, va exercir de directora del setmanari Canigó, va ser columnista al diari Avui i ara al Punt Avui. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El 2008 va ser distingida amb els Premis Joan Coromines que atorga la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) a persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la llengua catalana, la cultura i la nació.
L’any 2009 va rebre el Premi Trajectòria en el marc de la Setmana del Llibre en Català. Segons l’organització, aquest guardó reconeix l’extensa obra de l’escriptora i la seva implicació en la defensa de la llengua. Van completar la cita literària una glossa a l’homenatjada de l’exrector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Carles Solà, i una lectura de poemes inèdits de l’autora per part de l’actor Jordi Boixaderas. El 2013 també va ser reconeguda per l’Ajuntament d’Alcoi amb la concessió de la medalla d’or de la ciutat i el nomenament com a filla predilecta.
L’any 2016 se li va atorgar la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats. A la tardor, va esdevenir la nova degana de la Institució de les Lletres catalanes, en substitució de Francesc Parcerisas.
Diari de Barcelona, Avui, El Periódico, TVE2, Catalunya Ràdio i Canigó.
• Creu de Sant Jordi, 1999.
• APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), 2002.
• Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català, 2009.
• Pompeu Fabra, 2009.
• Medalla d’Or de la ciutat d’Alcoi, 2013.
• Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, 2017.
• Premi Escritora Galega Universal 2018.
El llarmetratge “Dones”, basat en la seva novel·la homònima, amb guió de Jordi Cadena i dirigit per Judit Colell, es va estrenar l’any 2000.
Formulari d'enviament de postals (Envia un missatge per mail a qui desitgis, la postal s'inserirà automàticament.)
barcelona.
redacció.
sa majestat la reina va assistir al concert que se celebrava ahir al castell de peralada. la van acompanyar el president de la generalitat i la seva esposa, que van portar-la abans del concert a visitar la pintoresca vila de magrinyà, que la sobirana feia temps que desitjava, visitar. aquesta vila va ser escenari d’uns fets medievals que els historiadors consideren completament llegendaris, però que han entrat a format part de l’imaginari popular.
segons sembla, un misteriós professor de mú- sica va ser contractat per la casa dels ribera, senyors de la vila, el qual va ser acusat de nigromant. la sobirana va tenir especial interès a conèixer la casa, que, tot i ser propietat dels descendents d’aquella família medieval, és parcialment oberta al turisme i s’hi pot contemplar un peut museu, del qual és peça principal una capsa de fusta mig cremada que, segons la tradició, no tots ets ulls humans són capaços de veure. afortunadament, tant la reina com el primer mandatari de la generalitat i la seva esposa van poder veure
|
perfectament les restes de la capsa, exposades en una vitrina. tot i que pere ribera, propietari de la preciosa mansió, un dels exemples més reeixits del gòtic civil a Catalunya, és a l’actualitat als estats units en viatge de negocis. el seu secretari personal, gaietà sunyol, i la governanta de la casa, assumpta vendrell, van atendre els distingits visitants i els van mostrar les parts de la vivenda no obertes al públic. |
distingit senyor:
ens vam conèixer el dia que bau arribar al poble amb el senyor ribera, si bé no vam ser presentats. sé que Martina i Guifré estan fent prodigiosos progressos amb la flauta i voldria comentar-vos un projecte que us podria interessar. sóc a la rectoria a partir de les set del vespre, i em plaurà molt poder rebre-us-hi el dia que us vingui bé. aprofito l’avinentesa per saludar-vos amb tot respecte i tot afecte. vostre en crist, + salvador Llopis, pebre.
en això va sentir un sorollet al jardí, com si el gat caminés amb esclops:
quell ricàs li va dir que no ho havia fet mai amb un Home. i que li agraïa una descoberta tan formidable. i de seguida es va fiar prou d’all per portar-lo a casa seva i no sols confiar-li la canalla sinó també les claus de la casa i de la caixa.
La gent som innocents. gràcies als déus.
els murris són la sosa de la terra.
Que els llestosdeixinpas als intel·ligents!
Text: