L’auca del senyor Esteve

Santiago Rusiñol i Prats

Barcelona

 - 

1861
Aranjuez, Madrid

 - 

1931
Categoria: Novel·la
Editorial: 
Primera edició: 2015
Ciutat on es publica: Alzira
Localitzacions al llibre: 
Traduït: No

Dades generals Llibre

L’auca del senyor Esteve és una novel·la, publicada el 1907, de la qual l’autor féu posteriorment una versió teatral, estrenada amb èxit el 1917, on la figura del senyor Esteve evolucionà fins al punt de constituir un dels mites que ha passat a formar part del patrimoni cultural català.A L’auca del senyor Esteve, amb distància irònica i humor, Santiago Rusiñol construeix la caricatura d’una burgesia encallada en els seus orígens menestrals, mentre la ciutat de Barcelona evoluciona fins a constituir-se com una important metròpoli mediterrània. L’autor hi essencialitza els tics del tarannà d’aquest estament, amb una proposta de futur que passa per la necessària acceptació de la cultura com un valor de progrés, si és que la burgesia autòctona pretén igualar-se a altres burgesies de l’Europa coetània.

La publicació d’aquest llibre ha comptat amb un ajut a l’edició d’obres d’especial interès cultural del Departament de Cultura, 2015.

Van pujar muntanya amunt...

Van pujar muntanya amunt, amunt fins al cim, fins que no van trobar més muntanya, i era tan fora de mida lo que passava a l’Esteve, que aquell botiguer sossegat, al veure la ciutat estesa allà baix, a la blavor, amb la blancúria de les cases arrupides sota Montjuïc, amb els braços dels carrers estirant-se sobre els conreus, va tenir un crit d’admiració, i va dir: «Això és espaiós», i espaiós, per a ell, era tant com lo que dirien en deu odes els que són del ram de fer odes.

Realment ho era, d’espaiós. Ho era la vista, ho era la tarda, ho era el sol ponent, ho eren els cors dels que baixaven ubriagats de joventut i relliscant serres avall al braç de l’enamorada. Aquells crits i aquelles guitarres, aquells xiscles i aquell cantar, que no havien parat tot lo dia, ara, amb el frec del capvespre, s’havien anat apagant; però si s’apagaven les paraules s’havien encès els cors. La fiblada de la llum els havia entrat a l’ànima, i el sol que duien a dintre seu els rebotia en els llavis, que s’apropaven a les fosques; a les mans, que s’ajuntaven, i als braços, ques’estrenyien; i abans d’entrar a la ciutat bevien l’últim raig de sol, perguardar-ne la impressió al tornar-se a junyir a la feina.

L’Esteve, sense dir res, va agafar la Tomasa i la va estrènyer.

—Que t’has locat? —li va dir ella—. Que no veus que ja som a ciutat?

I tenia raó la Tomasa: tornaven a ser a ciutat, amb el fang, amb les botigues, amb els carros i amb les empentes.

Llibres relacionats Autor

Shopping Basket