Les nostres mares

Gemma Ruiz Palà

Sabadell

 - 

1975
Categoria: Novel·la
Editorial: 
Primera edició: 2023
Ciutat on es publica: Barcelona
Premis literaris: Premi Sant Jordi de novel·la - 2022

Dades generals Llibre

Les nostres mares és una novel·la que vol honorar la generació de dones que van néixer durant la dictadura franquista i que van haver de renunciar als seus somnis perquè les seves filles poguessin triar la seva vida. La novel·la està narrada per una documentalista que reuneix a deu dones que representen aquesta generació i les convida a recordar les seves experiències, els seus anhels, els seus triomfs i els seus fracassos, les seves esperances i les seves desil·lusions. A través de les seves veus, la novel·la fa un retrat col·lectiu de la història recent de Catalunya, des dels anys cinquanta fins a l’actualitat, i mostra com aquestes dones van plantar cara als obstacles i als prejudicis que van trobar al seu camí, com van defugir la gàbia domèstica, com van mantenir la pulsió artística, com van liderar les lluites veïnals, com van descobrir el feminisme i com van pujar en aquells xàrters a Londres per ser mestresses del seu destí. Les nostres mares és una novel·la que reivindica el paper d’aquestes dones com a referents de vida, que malgrat que sempre es reconeguin només les figures masculines, resulta que els autèntics herois eren elles, les nostres mares.

La novel·la està estructurada en deu capítols, cadascun dedicat a una de les dones que participen en la reunió organitzada per la documentalista. Cada capítol comença amb una cita d’una feminista reconeguda i segueix amb el relat en tercera persona de la vida de la protagonista, des de la seva infància fins al present. Els capítols es van alternant amb fragments en primera persona on la documentalista explica el procés d’escriptura de la novel·la i reflexiona sobre el seu propi paper com a filla i com a dona. Així, el lector coneix els testimonis de deu dones molt diferents entre si, però amb un denominador comú: la lluita per la seva dignitat i la seva llibertat. La novel·la ens presenta a:

Carme, una dona que va néixer en una família humil i va haver de treballar des de petita en una fàbrica tèxtil. Va patir l’assetjament del seu cap i va quedar embarassada d’ell sense voler-ho. Va decidir tenir el fill i criar-lo sola, sense comptar amb el suport del seu entorn. Va ser una mare coratge que va educar el seu fill en els valors del respecte i la tolerància.

Montse, una dona que va créixer en una família benestant i va estudiar Belles Arts. Va tenir una relació amb un pintor famós que la va maltractar psicològicament i va menysprear el seu talent. Va decidir deixar-lo i dedicar-se a la seva passió: la fotografia. Va viatjar pel món captant imatges de realitats diverses i va exposar les seves obres en diversos museus.
Rosa, una dona que va viure en un barri obrer i va participar activament en les mobilitzacions veïnals per reclamar millores urbanístiques i socials. Va conèixer al seu marit en una manifestació i es va casar amb ell per amor. Va tenir dos fills i va compaginar la seva feina de mestra amb el seu compromís polític. Va ser detinguda i torturada per la policia franquista per formar part d’un grup clandestí d’esquerra.

Núria, una dona que va ser adoptada per una família catalana quan era un nadó. Va descobrir que era filla d’una dona marroquina que havia mort al donar-la a llum i que el seu pare era un soldat espanyol que havia violat la seva mare. Va patir el rebuig i el racisme de la societat i va buscar la seva identitat en el seu origen. Va viatjar a Marroc per conèixer la seva cultura i va aprendre l’àrab. Va treballar com a traductora i va ajudar a altres dones immigrants.

Teresa, una dona que va ser educada en un col·legi de monges i va seguir els preceptes de l’Església. Va casar-se amb un home que la va enganyar amb altres dones i la va abandonar. Va quedar-se sola amb tres fills i va haver de fer front a les dificultats econòmiques i socials. Va descobrir el feminisme i va canviar la seva visió del món. Va tornar a estudiar i es va llicenciar en Dret. Va treballar com a advocada defensant els drets de les dones.
Anna, una dona que va ser una nena prodigi de la música. Va tocar el piano des de molt petita i va guanyar diversos concursos internacionals. Va tenir una carrera brillant com a concertista i va viure entre hotels i escenaris. Va conèixer al seu marit, un director d’orquestra, i es va enamorar d’ell. Va deixar la música per dedicar-se a la seva família, però es va adonar que havia perdut la seva essència. Va tornar a tocar el piano i es va reconciliar amb ella mateixa.

Marta, una dona que va ser una rebel des de jove. Va fugir de casa als setze anys i es va unir a un grup de hippies que vivien en una comuna. Va experimentar amb les drogues i el sexe lliure. Va quedar embarassada d’un home que no estimava i va decidir avortar clandestinament. Va patir les conseqüències físiques i emocionals de l’avortament i es va refugiar en l’alcohol. Va ingressar en una clínica de desintoxicació i es va recuperar. Va trobar la seva vocació com a infermera i es va dedicar a cuidar dels altres.

Sílvia, una dona que va ser una estrella del cinema durant els anys seixanta i setanta. Va protagonitzar pel·lícules de gran èxit i es va convertir en un símbol sexual. Va tenir nombrosos amants, entre ells actors, directors, polítics i esportistes. Va viure una vida plena de glamur i excessos, però també de soledat i buidor. Es va retirar del cinema quan es va adonar que ja no li oferien papers interessants per la seva edat. Es va dedicar a escriure les seves memòries i a fer conferències sobre el seu passat.

Maria, una dona que va ser una pionera de l’aviació. Va aprendre a volar amb el seu pare, que era pilot militar, i es va convertir en la primera dona catalana que obtenia el títol de pilot comercial. Va treballar per diverses companyies aèries i va recórrer el món volant. Es va casar amb un company de professió i van tenir una filla. Van morir tots dos en un accident d’avió quan la seva filla tenia cinc anys. La filla es va criar amb els seus avis materns i també es va fer pilot com ells.

Laura, una dona que va ser una activista pels drets dels animals. Va créixer en una granja on els seus pares criaven porcs per vendre’ls al mercat. Va veure com els animals eren maltractats i sacrificats sense pietat. Es va fer vegetariana i es va unir a una organització ecologista que lluitava contra l’explotació animal. Va participar en diverses accions directes per alliberar animals de granges, laboratoris i circs. Va ser detinguda diverses vegades per la policia i acusada de terrorisme ecològic.

Aquestes són les històries de Les nostres mares, una novel·la que ens fa reflexionar sobre el paper de les dones en la societat, sobre els canvis socials i culturals que han viscut, sobre les seves aspiracions i frustracions, sobre les seves alegries i tristeses, sobre les seves fortaleses i debilitats, sobre les seves relacions amb els homes i amb les altres dones, sobre la seva maternitat i la seva sexualitat, sobre la seva identitat i la seva llibertat. Una novel·la que ens fa reconèixer en aquestes dones a les nostres mares, a les nostres àvies, a les nostres germanes, a les nostres amigues, a nosaltres mateixes. Una novel·la que ens fa homenatge i ens fa justícia.

Fragment de Les nostres mares

La meva mare va néixer el 1950. El mateix any en què Franco va inaugurar el Valle de los Caídos. El mateix any en què es va fundar l’ONU. El mateix any en què es va crear el primer bikini. El mateix any en què es va estrenar Eva al desnudo. El mateix any en què es va publicar 1984. El mateix any en què es va inventar el bolígraf Bic. El mateix any en què es va descobrir el DNA. El mateix any en què es va patentar el primer microxip. El mateix any en què es va obrir el primer McDonald’s. El mateix any en què es va llançar el primer satèl·lit artificial. El mateix any en què es va iniciar la guerra de Corea. El mateix any en què es va produir el gran terratrèmol d’Assam. El mateix any en què es va celebrar el primer mundial de futbol televisat.

La meva mare va néixer el 1950 i no ho sap res d’això.

Llibres relacionats Autor

Shopping Basket