La base de dades de les Lletres Catalanes
‘Ocnos i el parat esglai’, en la seva forma definitiva, es converteix en un volum d’assaig que cal afegir amb tots els honors a les obres completes de Salvador Espriu. El volum, integrat per 172 textos –169 articles i 3 breus assaigs–, constitueix una mena de biografia intel•lectual de l’autor, amb la seva peculiar revisitació de la cultura i la literatura, la filosofia i la ciència, la història o la lingüística, entre d’altres. Assistim al seu posicionament moral contra l’espectacle delirant del segle xx, la debacle de l’home sota els totalitarismes, l’amenaça nuclear i els atemptats constants a la civilització. Seguim de prop les seves invectives contra les ideologies closes i el seu combat a favor de la pau, la democràcia i la convivència en peu d’igualtat dins el complex món peninsular i dins el somni europeu.
No m’agrada gaire parlar de mi ni de les meves obres, sobretot dels meus poemes. D’altra banda, no sé el que és la poesia, tal vegada, només, una mica d’ajuda per viure rectament i potser per ben morir.
Quasi a la ratlla dels quaranta anys, no puc omplir cap fitxa biogràfica del més petit interès. Vaig ser amic de Bartomeu Rosselló, sento una fidel admiració per Ruyra i em plau conversar de tant en tant amb un o dos coneguts. Vaig anar a la Universitat, treballo per mantenir-me i aspiro, sense esperança, a l’oci. Encara no he tingut temps de casar-me, ni l’optimista coratge o l’abnegada desesperació de fer-ho. Crec que, amb la lectura del Predicador, les Lletres a Lucili, la Divina Comèdia, El Príncep, el Discurs del Mètode, el Quixot, El Discreto i alguna novella de lladres i serenos, ja en tens ben bé prou per passar, sense crits existencialistes i altres ineducades expansions, aquesta trista vida. Detesto els premis literaris, l’avarícia í la brutícia, les felicitacions de Nadal i de Sant (les quals agraeixo, des d’aquí, d’un cop i per sempre, tot demanant als meus amics que facin el favor de no recordar-me mai més en aquests dies), els homenatges, el vent, el desordre í el soroll, sortir de nit, menjar fora de casa, això que en diuen «vida de relació», els concerts, les confidències, aconsellar, les obscenes expansions de la vanitat. Mentre em deixin tranquil, estic disposat tothora a creure, de molt bona fe, que tu i vós i vós, no importa qui, sou els millors escriptors del món. Sedentari, em plauria viatjar de tant en tant, amb una comoditat incompatible amb la modèstia de la meva bossa, i per això determino de no moure’m gairebé mai. Voldria viure al camp, amb quatre arbres i un tros de jardí, o almenys en una ciutat més neta que Barcelona, on la gent no s’escurés tan generosament el pit i altres pitjors i més repugnants interioritats. Voldria també veure els quadres de Vermeer de Delft, posseir unes quantes figuretes de pessebre de Ramon Amadeu i no haver d’escriure ni una ratlla més.
Penso finalment que la Humanitat està abocada a un pròxim i definitiu cataclisme, però, vist que el petit esdeveniment és tan indefectible com estúpid, demanaria, si gosava, que els papers no ens ho recordessin a cada moment amb tants escarafalls.
Text: