La base de dades de les Lletres Catalanes
La primera constància que tenim de població d'aquesta parròquia és de l'any 989, amb el topònim de Provençals. La població s'hi incrementà arran de la construcció del rec Comtal, una sèquia o canal d'aigua que acostava les aigües del riu Besòs a Barcelona, i l'edificació de molins i masies que se servien del nou curs d'aigua. Cap a finals del segle XV, l'església va ser reedificada en estil gòtic tardà. En la portalada es va inscriure un timpà que representa el sant en el moment de partir la seva capa per donar-la al pobre. Al voltant dels segles XVI i XVII s'alçaren algunes construccions en l'àrea de la Sagrera. En el segle XVII va sorgir el nucli del Clot de la Mel, o Clot, que en el segle següent ja era el nucli principal de població i on es va situar la seu de l'ajuntament.
L'11 de novembre del 1886, Jacint Verdaguer va presidir el Certamen Catalanista de Sant Martí de Provençals i hi va fer el discurs presidencial. En llegirem el fragment en què fa una bona descripció de la zona, bo i recordant la primera vegada que va visitar Barcelona, quan tenia vint anys, el 1865, per haver guanyat per primera vegada un premi als Jocs Florals.
Per la vigília dels Jocs Florals de la primavera vinent farà vint anys que jo atravessí per primera vegada aqueixa hermosa plana barcelonina tan oberta i diferenta de la de Vic, d’on acabava de sortir, com un pollet de l’ou. Quina impressió em feren aqueixos camps, no sé si diga jardins, que verds i florits s’escalonaven, des de la mar al Guinardó, enquadrats per les blaves ones i la muntanya i per sos dos altres respectables veïns, lo Besòs i Barcelona; aqueixes masies que es tornaven barris, que es tornaven pobles, inflats pel vent de la civilització, que bufa sempre més fort, de la banda de ponent! Vegí les portes de vostra antiga i hermosa església parroquial adornades amb les ferradures del cavall de sant Martí; vegí el palau dels comtes de Provença, per malnom la Torre del Fang, amb ses finestres gòtiques, interessantes i belles encara que mig espatllades; amb ses dues palmeres que li fan costat, una a cada banda de portal, aconhortant-la de l’oblit dels homes i de la mudança del temps. A migdia vegí, i també per primera vegada, les serenes ones del Mediterrà, a ponent una altra mar, mes d’onades blanques, que anava pujant, pujant, amenaçant abrigar abans de gaire tot aqueix pla amb una marejada d’edificis: i podeu pensar si me’n deien de coses una i altra.
Jo anava vestit mig d’estudiant, mig de pagès, i qui m’ho havia de dir llavors que un dia, deixada la barretina pel solideu, vestit de capellà, presidiria, gràcies a vostra amabilitat, un dels certàmens amb què vostre jovent lletrat festeja cada any la bella musa catalana!
Que bé ho feu, joves poetes de Sant Martí, d’entusiasmar-vos amb ella vosaltres, i d’entusiasmar amb vostres poesies a aquest poble laboriós, que d’agrícola es torna industrial, retirant-se dels amples i sanitosos camps per encofurnar-se en la fàbrica, on se respira l’aire viciat i es veuen lo cel i les terres i la mar per les enllorades vidrieres d’una finestra escafida! Les cançons ajuden a treballar.