Antònia Vicens Picornell

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
26 de març de 1941
(Santanyí, Mallorca)
Nom de ploma: Antònia Vicens
Pseudònim/s: Julita d'Ayrerosa
(Col·lecció Rosa Pitiminí)
Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra: alemany, castellà, francès, portuguès
Professió: Comerç

Dades generals Autor

Nascuda a Santanyí, comença a escriure recollint el parlar popular i perfecciona el seu català a l’Obra Cultural Balear. Estudia per a ser administrativa. El seu primer llibre publicat, el recull de relats Banc de fusta, va rebre un premi a Cantonigròs el 1965. La seva següent novel·la, tanmateix, faria força més soroll: era l’any 1967 i els seus 39º a l’ombra va conquerir el Premi Sant Jordi de novel·la. L’univers mallorquí i els problemes d’equilibri entre turisme i conservació del territori forneixen la font d’inspiració principal per a aquests dos volums i l’obra posterior. Cal dir que la seva feina a diversos hotels li conferien un punt de vista privilegiat sobre la qüestió. Altres temes freqüents són la condició dels marginats (per ser dones, per estar fora del sistema) i la soledat que hi va aparellada.

En 1971 es casa i es muda a Palma, on alterna feines en diversos llocs i coneix de prop la realitat de l’illa des de diferents vessants. Va començar a col·laborar amb el diari Avui enviant contes, així com amb el Diario de Mallorca. Més endavant va obrir una botiga d’artesania, fins que es va jubilar l’any 2000 i va tornar a marxar de la ciutat. Des del camp, va continuar escrivint la seva obra, on hi va introduir també la poesia. L’alterna amb articles a premsa.

El 1977 va entrar a formar part de la junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) com a vicepresidenta per les Illes Balears. Distingida amb altres premis literaris, un reconeixement global a la seva carrera li va arribar amb la Creu de Sant Jordi el 1999, la medalla Ramon Llull el 2004 (la va refusar en protesta per la política lingüística del Govern Balear) i el Premi Nacional de Cultura el 2016.[2] i el Premi Nacional de Poesia el 2018.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket