Marià Manent i Cisa

Categoria: Autors Catalans
Naixement:
27 de novembre de 1898
(Barcelona)
Defunció:
16 d'octubre de 1988
als 89 anys
(Barcelona)
Nom de ploma: Marià Manent
Llengües a les quals ha estat traduïda la seva obra: anglès, castellà, francès, hongarès, italià, rus, serbocroat, xinès
Llengües de les quals ha traduït al català: anglès, francès

Dades generals Autor

De formació noucentista, va evolucionar posteriorment cap al simbolisme i la poesia pura. Amb la seva obra en prosa, tant la creativa (aplegada al primer volum de l’obra completa: Dietaris, 2000) com la crítica i l’assagística, mirava de complementar la seva activitat poètica.

La seva és una biografia sense estridències (el 1971, al pròleg d’El vel de Maia, es qualifica com un poeta urbà i petitburgès): estudis de comerç, un càrrec en una entitat d’estalvis que abandona passats deu anys per desavinences amb la direcció i, a partir d’aquí, diverses feines relacionades sempre amb el món editorial (entre les quals la fundació d’una impremta –Atenas– que no reeixí) fins que als anys quaranta –després de passar la Guerra Civil refugiat amb la seva família en un mas del Montseny, període reflectit a El vel de Maia– entra a l’Editorial Juventud, de la qual acabarà esdevenint director literari. Però tot al llarg d’aquest temps el trobem a diverses iniciatives literàries del país: el 1920 funda els Amics de la Poesia amb Jaume Bofill i Ferro, Josep Carner, Francesc Sitjà i Pineda, Carles Soldevila i Ramon Sunyer, anys més tard crea i dirigeix la Revista de Poesia (1925-27), dirigeix amb J.V. Foix, Tomàs Garcés, Carles Riba i Joan Teixidor els Quaderns de Poesia (1935-36), representa internacionalment diverses vegades als anys trenta el PEN Català i, ja en la postguerra, serà un dels protagonistes dels congressos de Segovia amb escriptors castellans (1952 i 1953) i participarà, el 1962, a la trobada del Moviment Europeu que el règim franquista batejà com el “Contubernio de Munich”.

Com a traductor, és el responsable de la incorporació al català de poetes com William Butler Yeats, Percy Shelley, Dylan Thomas, William Blake, Emily Dickinson, Samuel Taylor Coleridge, a més de poesia xinesa i japonesa. Manent donà a conèixer T. S. Eliot per mitjà de la versió poètica del poema «El viatge dels Reis d’Orient», que publicà el 1932 a La Publicitat.

Obra destacada Autor

Cobertes
Cobertes
Pòsters
Cobertes
Cobertes
Shopping Basket