La base de dades de les Lletres Catalanes
A la segona meitat del segle XX, la urbanització de la zona, especialment amb projectes com el d'Empuriabrava, va posar en perill aquesta zona humida. El 1976 la campanya "Els últims aiguamolls empordanesos en perill", promoguda pel Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos, va alertar l'opinió publica. El 13 d'octubre de 1983 el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de declaració de paratges naturals d'interès nacional i reserves integrals, i els Aiguamolls de l'Alt Empordà hi quedaren emparats. Posteriorment, han estat requalificats com a Parc Natural. S'hi ha arribat a observar 327 espècies d'aus, entre les quals cal esmentar cigonyes (o gantes, com es coneixen a l'Empordà), l'ànec collverd, el bernat pescaire i la fotja. Actualment, també s'hi pot observar la llúdriga, gràcies al projecte de reintroducció d'aquesta espècie a l'Empordà. Tenint a la vista aquesta zona dels aiguamolls és oportú llegir dos fragments de Proses bàrbares, de Prudenci Bertrana (Tordera, 1867-Barcelona, 1941) que descriuen com era la zona a principis del segle XX i les múltiples referències geogràfiques que des del pla ens tenen com a referents amb els canvis de temps que podien i poden marcar. També escau llegir tres versions diferents de la llegenda popular de "Lo bruel" situada per aquests entorns. Jacint Verdaguer la recollí per tradició oral quan el 1884 féu estada al Noguer de Segueró, a la Garrotxa, i la convertí en un romanç. Anns després, Carles Fages de Climent en féu una nova versió dramatitzada i, finament, Maria Àngels Anglada en el marc de la campanya de Salvem els Aiguamolls afinals del segle XX es decidí a reescriure la història en vers i prosa per als infants que visitaven l'espai protegit dels Aiguamolls.
De vegades, havia sentit contar com era de bella l’alba damunt del llac profund, com canviaven els colors de l’aigua, lentament, com s’alçava la sagrada i rogenca claror del sol damunt dels canyars, saludada pel vols de les gavines i els triangles alats de les formacions d’ànecs.
A peu, vam anar cap on havíem esbrinat que vindrien els soldats, i esperàrem ben amagats darrera les canyes espesses i els matolls, joncs i esbarzers a tocar del llac, on venien a dormir en vols cada vegada més nombrosos els ànecs, els cormorans i les gavines, que es posaven damunt de l’aigua grisa o en les illes de joncs del llac. Que diferent la vaig trobar, en aquella hora, de l’aigua blava del mar, i com em van semblar de tristos els voltants! Els comparava amb la sorra blanca com la neu de la platja marina, i em feien venir encara més tristesa. Els grills i les granotes semblaven entonar un plany monòton. Una lleugera boirina surava damunt de les aigües, que altres vegades havia vist aixecar-se en ones altes, i la humitat esdevenia més espessa.
Fràgils muralles,
arbres batuts pel vent entre les closes,
com en recorden
les reixes de silenci
entre molts pensaments i la paraula!
Tantes vegades
ens és negat, germans, dir cada cosa
amb el nom clar que una vella sang dicta!
Text: