La base de dades de les Lletres Catalanes
La plaça de Sarrià, davant de l'església, va ser el cementiri del poble fins al 1850. El nucli antic el constituïen el temple parroquial de Sant Vicenç i els terrenys que l'envoltaven, limitats per la riera de Gardenyes i la Riera Blanca, actuals Via Augusta i avinguda de J. V. Foix, en honor del poeta català que fou fill del barri. Una vila d'essència rural que en el segle XIX va veure com el progrés la transformava en un espai de residència de menestrals i de burgesos catalans que hi instal·laven les seves torres d'estiueig. Avui les podem contemplar aquí i allà en passatges com el de Mallofré o en l'acollidora plaça de Sant Vicenç. Una anotació de dietari de J. V. Foix (Sarrià, 1893- Barcelona, 1987) que té com a referent la plaça i el campanar de l'església ens pot servir de lectura amb tocs de surrealisme evident per totes les derivacions que imposa el somni.
31 de novembre (de 1917): Quan mor la tarda morada sota la infinita verda tendror de la nit naixent, un rosari trèmol de becs de gas, flamejants, dauradament oliosos, dibuixa amb complaença eròtica els sis trapezis i els nou trapezoides que amb impassibilitat matemàtica limiten el tràfec de centenars de vides i ofeguen centenars de passions. A mi, des de dalt de tot de l’ombra que projecta el campanar m’havia semblat que cada flam era un llum distint aguantat materialment per un pal de ferro, encapsat per l’urna protectora. N’he estat desenganyat. La perspectiva en la qual tanta de fe servo, no m’ha estat, en aquest cas únic, fidel. O millor: la seva fidelitat s’ha enriquit d’un matís. Avançant a peu pla sota l’avinguda dels tells de mig quilòmetre en línia recta, he observat, sorprès, que tot just atrapava un nou fanal, l’anterior, sense que cap cos opac intervingués, desapareixia. Cada flam nou substitueix, per dir-ho així, el precedent. Tot i la tirallonga que jo puc assegurar des d’un punt fix del darrer bec de gas sota el qual m’estic, pressento experimentalment que no és sinó la projecció d’un fanal únic que em precedeix produint la meravella òptica que acabo de descobrir.
Em faltava trobar el fanal matriu. A la matinada, fadigat de la seva tasca de mèdium, pengim-penjam, torçat, atrotinat, se sostenia feblement damunt una piràmide de fulles amuntegades sota un umbracle del clos de sant Francesc. Molt sorprès he observat que el seu flam pàl·lid, rebel a tots els bufaruts, era eternament inextingible.»