La base de dades de les Lletres Catalanes
El lloc de Benissanet sembla que va ser una antiga alqueria islàmica. El topònim, de l'àrab Bani Sanid, significaria dels Fills de Sanid. La vila està situada a la plana al·luvial o cubeta de Móra i fou front de batalla durant bastants mesos de la Guerra Civil de 1936-39, per això bona part de la població va ser destruïda. Així, la nova església en va substituir una de barroca del segle XVIII i el nou ajuntament centra el Portal, lloc d'encreuament dels principals carrers de la vila i on es fa el mercat. Un text d'Artur Bladé i Desumvila ens recrearà com devia ser el Benissanet d'abans de la destrucció.
El Portal era —i deu ser encara— el centre de la vida ciutadana i administrativa de la població. Ací hi havia la Casa de la Vila amb les escoles, el jutjat i la presó i les principals botigues de la vila, les tavernes, la farmàcia, l’hostal… Ací jugaven totes les tardes els nois en sortir d’estudi. Ací es feien els cóssos i els balls de coques, els dies de festa major, i les comèdies de plaça alguna que altra nit. Ací venien els vells a prendre el sol, els matins d’hivern, i els gitanos hi duien a vendre, de tant en tant, rucs peluts dels garrons. Ací parava la tartana —i després el cotxe— del Güito, que portava el correu i els viatjants en el trajecte entre el poble i l’estació. Per ací passaven els carros que tornaven del tros a boca de fosc, els enterraments, camí del cementiri, i les noies que anaven a buscar aigua a la font…
Pel Portal s’entrava també al poble vell, els carrers de missa, empedrats, ressonants i estrets, encara que no tan estrets com els carrerons d’altres pobles, pels quals no passa un bolquet. A Benissanet no hi ha un sol carrer per on no pugui passar un carro gran, carregat de palla.
Text:
Ací jugaven totes les tardes els nois en sortir d’estudi. Ací es feien els cóssos i els balls de coques, els dies de festa major, i les comèdies de plaça alguna nit. Ací venien els vells a prendre el sol, els matins d’hivern, i els gitanos hi duien a vendre, de tant en tant, rucs peluts dels garrons.
[…]
Per ací passaven els carros que tornaven del tros a boca de fosc, els enterraments, camí del cementiri, i les noies que anaven a buscar aigua a la font…